Arlene älskar sitt jobb!

Sedan sommaren 2017 är det Arlene Dela Cruz som styr och ställer i köket på Korpberget. Hon stortrivs på jobbet, och får mycket uppskattning för sin matlagning.
– Det bästa betyg man kan få är när det är alldeles tyst i matsalen, man tittar ut bland borden och får en tumme upp – då är det bra!

Korpbergets kökschef är både utbildad kock och utbildad behandlingsassistent. En perfekt kombination för arbetet.
I arbetet ingår att bestämma meny, beställa varor och att vara arbetsledare för personalen i köket. Men också att lära upp patienterna som har kökstjänst – vilket är i princip alla. På Korpberget betonar man värdet av att arbeta praktiskt och att lära sig rutiner i vardagen och därför är arbete i köket en obligatorisk syssla om man bor på behandlingshemmet.
–   Det är klart att behandlingsutbildningen är ett plus, och kontakterna med patienterna ger mig mycket också.
Arlene bor i Sollefteå vilket innebär tolv mils pendling varje dag till arbetet på Svanö. Men det är värt alla resor, tycker hon.
–   Verkligen. Jag har jobbat på många ställen, men har nog aldrig trivts så bra som jag gör här. Det är bra arbetskamrater och en bra stämning här.
Nu lagar köket på Korpberget ungefär hundra luncher och femtio middagar varje dag, året runt, och sedan ska det finnas mat för frukost och fika. Det ska finnas alternativ för veganer och för matgäster med olika typer av allergier.
Det är mycket att hålla redan på, men Arlene Dela Cruz har lång erfarenhet.  Tidigare har hon arbetat bland annat på landstingets storkök i Sollefteå.
–   I ett storkök lagar man maten och sedan skickas den iväg. Man träffar aldrig dem som äter. Här har jag kontakt med människor och jag får feedback direkt. Det är jättebra.
Arlene har fria händer när det gäller köket och menyn och har gjort vissa förändringar. Men en sak gick inte att ändra på:
– Torsdagsmaten! På torsdagar är det bara soppa och pannkakor som gäller, det går inte att ändra på, säger Arlene och skrattar.

Kocken Arlene Dela Cruz utbildade sig till behandlingsassistent för att hon var intresserad av behandlingsarbete. Av en slump såg hon Korpbergets annons och nu leder hon arbetet i köket – och får utnyttja båda sina utbildningar.
FOTO PAWEL MARONSKI

 

 

 

 

 

FAKTA
Arlene Dela Cruz
ÅLDER 47
FAMILJ Man och fem barn
BOR Sollefteå
GÖR Kock/kökschef på Korpberget