Lasse hjälper människor tillbaka till livet! Han har själv gjort samma resa.

1997 kom Lasse Karlsson till Korpberget första gången. Tanken var att han skulle stanna i tre veckor.
Tjugo år senare är han verksamhetschef på ungdomsbehandlingen, personalansvarig för hela företaget samt delägare.
–  Det finns något nästan magiskt på Korpberget, en fantastisk, kärleksfull anda. Behandlingen här är något som faktiskt hjälper människor på djupet.

Besöket på Korpberget för tjugo år sedan blev alltså inte det Lasse hade tänkt sig.
Det blev så oerhört mycket bättre.
Då, på senhösten 1997, befann han sig på botten. Han var bostadslös, hade förlorat kontakten med familjen och veckorna på behandlingshemmet i Ångermanland var slutet på ett fängelsestraff.
Men den korta tiden räckte för att motivera honom att stanna längre. Tre veckors behandling blev ett och ett halvt år.
–  Det blev vändningen. Jag fick livet tillbaka. Jag fick lära mig att leva livet på livets egna villkor – utan droger.
Efter behandlingen arbetade han en tid inom omsorgen, utbildade sig till undersköterska och hann med åtta år på ett annat HVB-hem innan han 2011 kom tillbaka till Svanö som medlevare på ungdomsbehandlingen Korpnästet. Han fick mer förtroende blev så småningom ansvarig för verksamheten på Korpnästen.
För fyra år sedan blev han erbjuden att bli delägare i företaget Korpberget. Han tackade ja, men är en i högsta grad aktiv ägare som är med i många olika delar av verksamheten varje dag.
Utöver ansvaret för schema, bemanning och löner, så vägleder han personalen på Korpnästen dagligen och leder också samtalsgrupper. Med mera. Allt som oftast är Lasse på språng mellan de olika byggnaderna på Svanö där Korpberget har sin verksamhet.
–  När någon frågar var jag har min arbetsplats så brukar jag peka en bit uppåt backen, säger Lasse och skrattar. Mitt i och på väg någonstans!
Ursprungligen jobbade Lasse som försäljare. Livet har förändrats fullständigt sedan dess – men säljer gör han fortfarande.
–  För vissa kanske det låter konstigt, men på ett sätt är det ju faktiskt så. Jag möter människor som är i den situation jag var för tjugo år sedan och varje dag försöker jag sälja in ett gott liv, ett förhållningssätt.

 

På kontoret hänger en stor tavla på Bill och Bob, William Griffith Wilson och Robert Holbrook Smith. De grundade 1935 sammanslutningen Anonyma Alkoholister och är stora förebilder för Lasse.
FOTO PAWEL MARONSKI

 

 

 

FAKTA
Lasse Karlsson
ÅLDER 56
FAMILJ Fru, två söner, tre hundar
BOR Lugnvik
GÖR Verksamhetschef på ungdomsbehandlingen, personalansvarig, delägare